woensdag 18 juni 2014

Homo’s ophokken???


Gisteren schreef ik, zomaar uit de losse pols, een bescheiden gedichtje over de voordelen van, zo nu en dan, eventjes, hokjesgeest. Of beter bekkend: ‘thinking into the box’. Maar wat schetst mijn verbazing dat dit een vooruitziende blik blijkt - echt zonder voorkennis – van een voorstel van veel grotere afmetingen? Niet simpel doosjedenken, maar een volledig kamp inrichten voor een bepaald soort mensen. Ojee, die gedachte is geloof ook weer niet zó nieuw.

Soms laat ik mezelf even gaan. Zit ik zomaar wat voor mezelf uit te fantaseren, over een wereld zonder grenzen, waarin iedereen gewoon in het land zou mogen wonen waar hij of zij wil. De niet zo avontuurlijken van geest kiezen van nature al voor blijven zitten waar je zit. En met genoeg instroom van ‘vers bloed’, wordt het vanzelf wat spannender en dynamischer. Een massale migratie vrees ik niet. Er zijn vast zat ondernemers van hier die er brood (eh rijst) in zien om in Afrika ressorts aan te leggen; altijd mooi weer, de perfecte vakantiebestemming. Meer carrièrekansen voor de lokale bevolking, dus minder noodzaak om hierheen te komen. Laat staan in zo’n wiebelig schuitje met groot risico van omslaan. De asielzoekerscentra kunnen ook dicht. Of we bouwen ze om tot recreatieparken. Maar ach, ik ben maar een simpele geest, zonder greintje invloed.

De ochtend was nogal gevuld vandaag, dus toen ik het geniale idee tijdens de lunchtijd op de radio hoorde, was dat eigenlijk als ‘oud nieuws’. Maar daarom niet minder enthousiast! Een speciale wijk in Tilburg voor homoseksuelen. Geniaal gevalletje ‘thinking into the box’. Dát zou de maatschappij nog eens overzichtelijk maken. Waarom niet meteen het basisplan even doorontwikkelen?

Alle bejaarden bij elkaar. De doofheid groeit groepsgewijs, dus niemand stoort zich aan een oplopend aantal decibellen. En als ze de weg beginnen kwijt te raken, maakt het niet zoveel uit als ze per ongeluk bij de buurman binnenstappen. Hebben ze toch niet meer door. En hoe ver kan je nou eigenlijk verdwalen met zo’n hek eromheen? Een wijk voor volkstuinders, stinken ze lekker samen naar koemest. Voor naaktlopers, met misschien een permanente heteluchtverwarming op het centrale plein? Voor autofanaten, met wie weet een wasstraat in het midden? En natuurlijk ook een speciale wijk voor vegetariërs. Is dat gezeur over de barbecuedampen van de buren tenminste ook verstomd.

Maar hoho, ik ren mezelf alweer voorbij als een kip zonder kop. Veranderen, dat moet stap voor stap. Eérst die homowijk in Tilburg. Pardon, Gay Village. Gek hè, ik heb direct visioenen van de retromuziek die daar perfect zou passen. YMCA van de Village People. Zat daar niet zo’n Indiaan bij? Ja, die moet zijn heil wel zoeken in zo’n homokamp, zijn eigen reservaat is niet meer.

Alle homo’s bij elkaar. Handig, hek eromheen, klaar is Kees. Alleen… als je naar buiten gaat, is je veiligheid dan wel gewaarborgd. “Nu weten we straks waar we heen moeten voor potenrammen” twitterde vanmorgen iemand. Hoe serieus hij dat meent, kan je beter niet gaan afwachten.
Dus… bodyguards bij het hek? Vast gegadigden genoeg. En dat schept weer extra werkgelegenheid.

Om de herkenbaarheid te vergroten, moeten al die toekomstige wijken een eigen wapenschild krijgen. Een herkenbaar logo, zodat je direct weet waar je thuishoort. Het ontwerpen van een huismerk voor de Homo sapiens (Latijn: verstandige of wijze mens) kan volgens mij voorlopig nog wel even wachten.













Geen opmerkingen:

Een reactie posten