woensdag 24 augustus 2011

Op zoek naar Mr Q

Als er een mysterieus type wordt gezocht, heet die vaak ‘Mr X’. Deze keer is het Mr Q die in het brandpunt van de belangstelling staat. Moammar al-Qadhafi, zoals hij zelf zijn naam het liefste spelt.Het beantwoorden van de vraag of de grote kolonel van Libië nog leeft, is doodeenvoudig. Eén klik op Facebook en je staat op zijn profielpagina. Wat héét, zeven! Kadhafi, Kaddafi, Khaddafi, Khadaffi, Gaddafi, Gadaffi. En al-Qadhafi. Logisch, zo’n groot man doet niet minder. Zijn persoonlijke pagina’s vermelden het luid en duidelijk: this great leader can never die!

Maar waar is hij dan nu? Weer zo’n domme vraag! Eén muisbeweging in Google Earth en zijn locatie is gespot. De Libische leider (ahum, ex-leider) heeft zijn tenten opgeslagen in een zonovergoten oase in de Sahara. Van daaruit doet hij zijn toespraken, als roepende in de woestijn. Niks zelf poolshoogte komen nemen, maar inzoomen op de hoofdstad, de iPad in de hand. Lekker zand in de ogen strooien van zijn volk.

Er is geen sprake van laf ontsnappen en iedereen achterlaten op de rokende puinhopen van de stad. Moammars vertrek is een staaltje slimme strategie. Tactische terugtrekking. Zijn kist verkleedkleren is mee, en ook wat buikdanseressen onder zijn wijde jas, die niet voor niets ‘de mantel der liefde’ heet.

Moammar is er de man niet naar om lang te treuren over het verlies van Tripoli. Monopoly is nu zijn nieuwe vrijetijdsvermaak. Qua financiën moet hij tijdelijk een tandje terug, maar de nieuwe inkomstenbron is aangeboord, met een sollicitatie bij de plaatselijke Starbucks. Een fijne secundaire arbeidsvoorwaarde: zijn favoriete drankje gratis: koffie verkeerd.

Ik heb hem al gefeliciteerd met die nieuwe loopbaan. Met een opgestoken duim op Facebook. Maar eigenlijk bedoel ik daarmee: hoe verder weg, hoe beter.

Bij het inloggen zag ik ook zijn nieuwste vermomming met een pruik die wat weg heeft van Tom Jones. Toch ben ik nog niet helemaal gerust. Want… die krullenkop, die gebruinde huid en die voorliefde voor kleurrijke kleding? Misschien toch dit jaar even wat extra oplettend zijn rond Sinterklaas.Geen opmerkingen:

Een reactie posten