maandag 17 augustus 2015

’t Is weer voorbij die mooie zomerMijn moeder had vroeger een la. Zo’n uitschuifbaar vakje in het teakhouten bergmeubel, met daarin zo’n beetje haar grootste relikwie; een pick-up. Draaitafel, om het wat moderner te formuleren. Verder was het verre van bijdetijds. Toen de cassetterecorders en later de cd-spelers het hoogste lied gingen zingen, bleef mijn moeder stoïcijns trouw aan haar platenspeler, verdekt opgesteld in die - als je dat maar vaak genoeg achter elkaar zei, was het bijna vanzelf al een lied - la la la.
Het repertoire kende weinig variatie. Tientallen keren achter elkaar bleef de naald steken (en anders werd die wel een handje geholpen) bij die appelige Gerard Cox, ’t Is weer voorbij die mooie zomer.
Mijn moeder en haar generatiegenoten kenden hun klassiekers.


Dan doen de belegen luisteraars van nu het toch heel wat beter. Onze flink doorgerijpte gehoororganen kunnen nog heel wat muzikale moderniteiten verstouwen. Leeftijdsgrenzen zijn als een elastiek opgerekt.

Kijk eens naar Madonna! Met 60 onder handbereik (laat ze het niet horen) zwieren haar netkousbenen onvermoeid ogend boven het kekke stretchjurkje in tijgerprint. Bitch, I’m Madonna.
Ik schaam me wel wat om het toe te geven, maar bij het aanschouwen van het bijbehorende YouTube-filmpje popte er even zo’n inwendig irritant vraagblokje op: is het niet gek dat een bijna-oma zich zo uitdost en gedraagt? Gelukkig lukte het vrij snel die ouderwetse hokjesgeest het zwijgen op te leggen.

Afgelopen weekend doodde ik samen met een goeie bekende wat tijd op het wereldwijde web. 25 jaar leeftijdsverschil is daarbij geen centje pijn.
“Laten we eens tellen hoeveel bekenden er meedoen in Madonna’s nieuwste video.”
Zijn voorstel, maar ik was niet minder enthousiast. Strak focuste ik op het scherm. Serious stuff.
Maar binnen twintig maten liep ik al minstens vijf muzikale vrienden achter.  
Rita Ora.
Chris Rocket.
Nicky Minaj.
En nog wat namen die ik zelfs nog nooit gehoord heb!
Miley Cyrus.
Hey, zat die niet vorig jaar op zo’n grote bouwkogel? Maar die herken je toch niet achter drie doosjes zilveren oogmake-up?

David Banda.
Geen idéé.
Wààt? Weet ik niet eens dat dit Madonna’s bloedeigen zoon is?

De Sock Puppets.
Kanye West.
That doesn’t ring a bell.
Néé… ik ga toch niet vertellen dat ik niet weet dat hij de man is van die grap met de fishsticks. Je weet wel, van die gay fish parodie op South Park? Heb ik dat ook al gemist?
Dán moeten we ver terug!
Met duizelingwekkende vaart vliegen er fragmenten over het scherm.
Een boze rapper. Een schokkerig bewegend poppetje.
Ken ik niet. 
Inderdaad, Kennie.

Gigantisch gefotoshopte billen boven een laken.
Kim Kardashian, de vrouw van Kanye West. Dát weet ik toch zeker wel?
Eén seconde aarzeling geeft al een meewarige blik.
In sneltreinvaart vliegen we nog verder achteruit naar… ja, zo’n beetje naar dat irritant bekende deuntje.

’t Is weer voorbij die mooie zomer.Met dank aan Emil Doychev2 opmerkingen:

  1. Ik kan er niet meer naar kijken. En ik heb er ook geen zin in, dat is misschien wel het grootste bewijs dat iedere leeftijdsfase biologisch gezien zijn eigen wetmatigheden en voor- en afkeuren kent. Madonna, houd de eer aan jezelf en ga gewoon met pensioen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tsja, die pensioengerechtigde leeftijd wordt natuurlijk ook steeds verder opgerekt. En hoewel ik je gedachte goed kan volgen hoor Dienke... als jong kind wilde ik eigenlijk al uit die box. En die denktrant is kennelijk van alle leeftijden? ;-)

    BeantwoordenVerwijderen