dinsdag 22 februari 2011

Zo d’ouden zongen, tweeten de jongen

“De jeugd van tegenwoordig heeft een sterke hang naar luxe, slechte manieren, minachting voor het gezag en geen eerbied voor ouderen.” Actuele klacht? Nee, uitspraak van de Griekse wijsgeer Socrates, die leefde een slordige vier eeuwen vóór Christus.

Gemor tussen generaties is van alle tijden. De oorzaak is al even onveranderd: onbekend maakt onbemind. Voor ouderen is het best lastig om onder petjes en in extreme afzakbroeken te kijken (figuurlijk natuurlijk!) en te beseffen dat achter deze maskerade meestal gewoon normale mensen schuilgaan. En hoe kunnen jongeren weten dat ‘bejaardenhuizen’ (om voor het gemak die term uit den ouden doos ten enenmale te berde te brengen) allang niet meer bewoond worden door bloemetjesjurken en paarse spoelingen?

Wending ten goede komt vaak uit onverwachtse hoek.
Genoeg jeugdigen die hun digitale kunsten willen tonen aan een schare toehoorders die nog Weinig van Wanten Weet. Ook nog eens prima voor de opbouw van eigenwaarde.
Genoeg ouderen die door afnemende mobiliteit hun sociale contacten zien verminderen en zich steeds eenzamer voelen. Een PC-cursus is een goede stap voorwaarts om isolement te doorbreken. En wie kan ouderen beter leren computeren dan de generatie die bijna met de muis in de hand is groot geworden?

Zodra de drempelvrees schoorvoetend is overwonnen, lokken nieuwe vergezichten. Surfen naar websites, skypen en chatten met de (klein)kinderen. Ineens is de andere kant van de wereld dichtbij. En ineens ontdekken jong en oud een gezamenlijke behoefte: contact!

Met reumahanden kan je best muizen, alleen beetje langzamer. Met een overdwarse pet op kan je wel degelijk uitleggen, alleen soms een beetje te snel.
Global thinking overbrugt niet alleen landsgrenzen, maar ook generatiekloven. Soms stuur je elkaar misschien zelfs voor de aardigheid een berichtje per e-mail of op Facebook, Hyves of Twitter. En daarmee krijgt de term ‘social media’ een heel nieuwe gevoelswaarde.

Steeds meer scholen sturen maatschappelijke stagiaires naar seniorenwooncentra. Steeds meer ouderenhuisvestingen met PC’s in de hal of zelfs een compleet internetcafé. Mooie initiatieven die nieuwe werelden openen. Nu alleen nog even wachten op nieuwe namen, zoals ‘De bruisende blogger’ of ‘Twitterlicht’ in plaats van Avondrust.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten