woensdag 21 mei 2014

Verboden gelukkig te zijn
Er was eens…
een land waar mensen zó bruisten van geluk dat ze niet stil konden zitten. Zelfs niet stil konden blijven staan. Om uiting te geven aan die flow van positieve energie waarop hun levensmotor moeiteloos overuren draaide (als een soort perpetuum mobile) zochten zij het hogerop. Ja, letterlijk!
Hun geluk schreeuwden ze van de daken. De personificatie van het vrolijke lied van Pharell Williams: Happiness. De hele wereld mocht het horen in wat voor fan-tas-tisch land zij woonden. Uit pure vreugde draaiden ze met hun heupen, zwaaiden ze met hun handen. Ze balanceerden zelfs op hun handen. Feets up in the air. Ondersteboven van geluk!


Helaas…
het leven is geen sprookje. En dat fantastische paradijs bestond alleen maar in de verbeelding van drie jonge jongens en drie jonge meisjes die even wilden ontsnappen aan de grauwe werkelijkheid.
Kanteling van perspectief van sprookje naar het echte leven bracht hen weer snel met beide benen op de grond. ‘Kom van dat dak af’ en niks ‘Dirty dancing’ en dat ook nog zonder vrolijke ondertoon.
Ze werden in de boeien geslagen en afgevoerd naar de gevangenis. Een paar dagen later moesten ze op de nationale televisie berouw tonen over hun schandalige onbetamelijke gedrag en het overtreden van de normen en waarden.


Want laat één ding duidelijk zijn, uitspattingen van geluk, daar wordt korte metten mee gemaakt. Gelukkige mensen in een land, dat moeten we niet hebben. Of ze lang zullen leven, die zes jonge mensen, dat is voor iedereen een kwestie met een open eind. Of het ook gelúkkig zal zijn? Ik ben bang dat ik het antwoord op die vraag al weet. Want laat één ding duidelijk zijn: het leven is géén sprookje! 
(Het land waarin zich dit allemaal afspeelde, zeer recent, bestaat écht. Het heet Iran.)

Wie, stiekem, toch nog even wil kijken naar gefantaseerd geluk...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten