maandag 16 juni 2014

Dorst!!!

Is Nederland ziek? Mensen hangen steeds vaker op de bank en komen de deur nog nauwelijks uit. Er zijn van die perioden waarin we worden geteisterd door een ziektegolf. Het aantal ziekmeldingen loopt stevig op, de medische controleurs draaien overuren, met alle (gezondheids)risico’s voor hen van dien. In de herfst begint het vaak met een massale aanval van verkoudheid. Als de wind eenmaal sterker om de huizen giert en de regen de ruiten geselt, gaat die over in de ernstigere variant: het griepvirus.



De specifieke vogelgriep houdt zich niet aan de seizoenen, die kan gedurende het hele jaar de vleugels spreiden. De epidemie die nu in het beginnende zomerseizoen een aanslag doet op de gezondheid van onze bevolking kent ernstige symptomen. Verstarring in de blik, urenlang staren naar één punt, apathisch afgesloten zijn voor de buitenwereld, wat zich uit in tijdelijke acute doofheid. Schokkerige bewegingen van de ledematen, schorheid in de stem door uitbraken van ongecontroleerd schreeuwen, met pieken in de avonduren, zelfs gedeeltelijke verschuiving van dag- en nachtritme. En een bijna niet te stillen dorst.

Eind vorige week werd even gedacht aan heruitbraak van de Spaanse griep, de beruchte grieppandemie die 100 jaar geleden wereldwijd meer levens verwoestte dan de Eerste Wereldoorlog. Maar nee, onderzoek via bij slachtoffers afgenomen en op kweek gezette monsters wijst niet op uniformiteit met het ziektebeeld van destijds. Wel is er sprake van extreem oplopende hoge temperaturen, afgewisseld door perioden van trillen en rillen. Dat laatste wordt vooral veroorzaakt door het wanhopig zoeken naar verkoeling. Slachtoffers rennen onvoldoende gekleed naar buiten, alleen in hun hemd. Dat is natuurlijk vragen om moeilijkheden, want oververhitte lichamen zijn extra gevoelig voor kou.




Het is verontrustend hoe snel, via het principe van de neergaande spiraal, de ziekte mensen in zijn macht krijgt. Om het besmettingsgevaar te keren, zijn woningen waar deze aandoening is geconstateerd gemarkeerd met afzetlinten. Zelfs complete straten zijn inmiddels nagenoeg afgesloten. Mensen vechten als een leeuw voor de gezondheid van hun dierbaren. Voor dat goeie doel worden levensmiddelen ingeslagen die – volgens de nieuwste inzichten – kunnen dienen als tegengif. Tomatensoep, wortelen, sinaasappelen, mandarijnen, witte bonen in tomatensaus, en paprika’s, in de oranje variant. Ook van de oranjetompouce worden goede resultaten verwacht tegen de kwaal die de medische codenaam 'WK20-14' heeft gekregen, maar in de volksmond inmiddels bekend staat als ‘oranjekoorts’.



Zelf heb ik nog nergens last van. Afkloppen! Vanavond mijn haar maar even preventief behandelen met oranje henna? Voorkomen lijkt me beter dan genezen.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten